W każdej restauracji oprócz kucharzy pracują również kelnerzy. Te dwie grupy muszą ze sobą bardzo dobrze współpracować, by zamówienia jak najszybciej trafiły na stoły gości. Dzięki ich dobrej pracy lokal z pewnością będzie dobrze oceniony przez odwiedzających, którzy nie raz do niego wrócą.

Odpowiedni strój kelnerski

fartuch kelnerski długiWłaściciel restauracji powinien zapewnić swoim pracownikom przede wszystkim dobre warunki do wykonywania swoich obowiązków. Ponadto budynek musi być bezpieczny i wyposażony w najpotrzebniejsze sprzęty. Co więcej, zarówno kucharze, jak i kelnerzy wyróżniają się zazwyczaj profesjonalnym strojem. Oczywiście każdy lokal ustala własne zasady i ma prawo dostosować je do swoich wymagań. Często na widocznym elementach umieszcza się logo restauracji, a także tworzy się je w jednym spójnym kolorze. Strój kelnerski powinien być schludny i przede wszystkim wygodny. Osoby, które pracują na tym stanowisku muszą zazwyczaj dużo chodzić i nie mogą mieć ograniczonych ruchów, szczególnie wtedy, kiedy niosą kilka talerzy. Najczęściej składa się na niego fartuch kelnerski długi, który zarówno ochrania ciuchy, jak i dodaje elegancji. Często znajdują się w nim dodatkowe kieszenie, w których można trzymać notes i długopis, by zapisywać zamówienia klientów. Fartuchy produkowane są zazwyczaj z trwałych materiałów, które dodatkowo są łatwe w czyszczeniu. Mogą być przewiązywane przez biodra, jak i zakładanie przez głowę. Ich długość musi być dostosowana do wzrostu kelnera. Ponadto wiele lokali udostępnia swoim pracownikom kilka sztuk. W ten sposób mogą szybko i sprawnie zmienić fartuch podczas zamiany, kiedy się czymś ubrudzą.

Wiele osób zwraca uwagę na wygląd kelnerów i kucharzy. Schludny strój świadczy o ich profesjonalizmie i dobrej higienie osobistej. Oczywiście może być zaprojektowany zgodnie z wizją właściciela. Jednak przede wszystkim powinien być wygodny.