Profesjonalna winiarka zwana chłodziarką do wina powinna zagwarantować identyczne idealne parametry otoczenia jakie dają tradycyjne podziemne piwnice na wino. Chłodziarka to nazwa bardzo upraszczająca. Chłodziarka na wino musi zapewnić szereg innych właściwych warunków, w których wino nie ulegnie zepsuciu,

Czym się kierować przy wyborze winiarki?

chłodziarka na winoKonstrukcja winiarki powinna opierać się na solidnej obudowie, która zapewni termo i hydroszczelność. Środowisko zewnętrzne nie może w żaden sposób ingerować do wnętrza chłodziarki. Wino aby dojrzeć nie może być poddawane drganiom i wibracjom, które zakłócają powolne tworzenie się osadów. Obudowa winiarki musi być więc zabezpieczona w system tłumienia wibracji. Wilgotność powietrza wewnątrz winiarki to jedna z najważniejszych wartości jakie trzeba utrzymać na poziomie ok 70%. Nie może spaść poniżej 50% gdyż korek ulegnie przesuszeniu i do wina dostanie się powietrze, które spowoduje zepsucie trunku. Wilgotność powyżej 70% spowoduje nagromadzenie się nadmiaru wody i odklejanie etykiet oraz stworzy warunki rozwoju niekorzystnych bakterii. Zamontowany w chłodziarce higrometr i system termostatów pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności. Aby wspomóc te systemy winiarka musi być skutecznie wentylowana i usuwać „złe powietrze”. Nie może dojść do powstania we wnętrzu chłodziarki na wino zapachów, które „wsiąkną” w korek. Te wszystkie warunki zapewni dobra chłodziarka na wino. Jest ona zaopatrzona w drewniane wysuwane półki, podwójną szybę drzwiową z filtrami UV przeciw szkodliwemu promieniowaniu.

Spotykane na rynku winiarki pozwalają na wybór odpowiedniej dla przewidywanej kolekcji win. Winiarki różnią się pojemnością butelek. Można się zdecydować na zakup modeli o dwóch strefach chłodzenia dla różnych win. Całe działanie winiarki jest sterowane i monitorowanie elektronicznie z poziomu panelu sterującego.